​Дівчата з Олександрії допоможуть одноліткам з вибором професій

27.03.24, 16:00

Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли у березні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з команд — це “Girlhood” із міста Олександрія.

Команда складається із трьох дівчаток-підлітків: Дарії Лантух, Анни Костюкової та Анни Федоренко. Всі вони цікавляться психологією, зокрема основами розвитку особистості, процесами пізнання свого внутрішнього світу та розвитком власної індивідуальності.

Дівчата переконані, що іноді молоді люди відчувають дисонанс між тим, чого вони прагнуть, і тим, в якій професії їх хочуть бачити батьки. Школа та оточення занадто часто нав’язують маленькій людині певні правила, цінності та сценарії. Тому у процесі дорослішання, побоюючись стати неприйнятною у суспільстві , людина погоджується наці «правила гри» та починає занадто сильно орієнтуватися на думку інших.

“Як зрозуміти себе, коли відчуття неповноцінності додатково підсилюється соціальними мережами та зразками для наслідування у професійній та особистій сферах життя?”, – ставлять питання апшифтерки, опираючись також на результати проведеного дослідження. Дівчата опитали своїх однолітків та з’ясували, що 70% опитаних вже визначилися зі своєю майбутньою професією, але переважна більшість серед них приймали рішення, спираючись в першу чергу на думку близьких дорослих.

Тож, команда “Girlhood” буде намагатися вирішити таку проблему, як погане усвідомлення молоддю віком 15-19 років процесу вибору власної професії. Апшифтерки планують запрошувати молодь на зустрічі за кавою, знайомити їх з проєктом, проводити для юнаків та дівчат консультації з психологом, який буде супроводжувати їх впродовж всього шляху вибору професії. У планах: тематичні вечори, настільні ігри, зустрічі дітей з їхніми батьками за участі психологів, стажування молоді на різних підприємствах, профорієнтаційні зустрічі.

Слідкуйте за діяльністю команди “Girlhood” протягом наступних трьох місяців в Олександрії, приєднуйтесь, допомагайте підвищувати молоді в професійній орієнтації.

Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org, і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallya UPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!